TAKO NARAVNI IZDELKI, KOT JE TO LE MOGOČE

… ker zaupamo naravi

Naša produktna filozofija temelji na 2 ključnih prepričanjih:

  • Zadostni vnos morskih Omega-3 maščobnih kislin (EPA in DHA) je koristen za naše zdravje in dobro počutje.
  • Naša prehrana naj bo čim bolj naravna in nepredelana.

Morske Omega-3 maščobne kisline  v svoji najbolj naravni obliki najdemo v ribah. Zato je najbolj naraven način za vnos Omega-3 uživanje rib (seveda če zanemarite vsebnost težkih kovin v ribah).

Uporaba ribjega olja je privlačna možnost za uživanje zadostnih maščobnih kislin Omega-3. Tako se izognemo zaužitju težkih kovin (ribje olje NORSAN je očiščeno v treh korakih z edinstvenim postopkom, ki odstranjuje težke kovine, nečistoče in PCB). Hkrati pa je samo z uživanjem rib težko doseči potreben dnevni vnos morskih Omega-3 maščobnih kislin.

Čim bolj naravno – med drugim to pomeni, da našega olja nikoli ne pridobivamo iz gojenih rib.

Rastoča ribiška industrija je resnična težava – ne le za naravo in biotop norveških fjordov. Ko jemo gojene ribe, posredno zaužijemo tudi tisto, kar ribe zaužijejo s hrano, kot so kemikalije in antibiotiki. V prepričanju, da mora biti naša hrana čim bolj naravna, za olja Omega-3 uporabljamo samo divje ribe iz trajnostnega ribolova.

Kaj to pomeni? Ribe vsebujejo naravno kombinacijo več kot 50 različnih maščobnih kislin. Omega-3 maščobne kisline predstavljajo največ 35 %. Druge maščobne kisline so predvsem nasičene, kot so Omega-6, Omega-7, Omega-9 in Omega-11. Čeprav imajo Omega-3 pomembno vlogo v naši prehrani, menimo, da imamo več koristi od uživanja celotne naravne kombinacije maščobnih kislin, v kateri so trigliceridi prisotni v njihovem naravnem stanju.

Ker koncentrati vsebujejo do 90 % Omega-3 maščobnih kislin, so zelo privlačni za uporabo pri razvoju izdelkov. Žal pa so daleč od tega, kar najdemo v naravi, saj se v koncentratu spremeni naravna struktura maščob. Zaenkrat še ni znano, ali umetno proizvedena oblika maščob predstavlja tveganje za zdravje. Poleg tega postanejo kemično spremenjene maščobne kisline bolj nestabilne, s tem pa se poveča tveganje za oksidacijo in neučinkovitost Omega-3 in zato obstaja večje tveganje za oksidacijo. 

Verjamemo, da narava ponuja najboljši odgovor. Zato v svojih izdelkih uporabljamo le naravna ribje olja, ki vsebujejo visoke odmerke Omega-3, vendar niso nikoli koncentrirana. Tako naravno, kot je le mogoče – to nenazadnje predstavlja tudi našo skrb, da se v postopku čiščenja ribjega olja odstranijo številna sekundarna pomembna hranila, ki so naravno prisotna v ribah. 

Znanstvene raziskave, vključno z delom profesorja Bjarne Østerruda z Univerze v Tromsøju, so pokazale, da lahko ekstra deviško oljčno olje delno nadomesti nekatere aktivne sestavine, odstranjene med postopkom čiščenja. Pozitivno sinergijo med ribjim in oljčnim oljem so potrdili tudi v praksi.

Zato vodilni izdelki družbe NORSAN Omega-3 Total in Omega-3 Vegan vsebujejo ekstra deviško oljčno olje. Seveda ne katero koli oljčno olje. Naše oljčno olje pridobivamo pri pridelovalcu oljk v Španiji, ki sledi strogim standardom ekološke pridelave.

Prednost tega oljčnega olja je visoka vsebnost polifenolov, ki imajo močan antioksidativni učinek, ta pa ščiti maščobne kisline Omega-3 pred oksidacijo. Antioksidativni učinek ni pomemben samo v steklenički, ampak tudi in še posebno med transportom v krvi, pri katerem sodelujejo lipoproteini.

Tako naravno, kot je le mogoče – to pomeni tudi, da naši izdelki vsebujejo samo naravna riblja olja – nikoli koncentratov.

Kakovost, čistost in trajnost

Kakovost naših izdelkov je odvisna od kakovosti surovin, ki jih uporabljamo. Zato vedno izberemo samo najboljše osnovne surovine.

Uporaba ribjih jeter (ki se prav tako štejejo med ribje odpadke) se je izkazala za dobro metodo za proizvodnjo visoko kakovostnega olja iz jeter polenovke. Zato ponujamo tudi olje iz jeter arktične polenovke (izdelek Omega-3 Arctic). Izrecno nikoli ne uporabljamo ribjega olja, pridobljenega iz drugih ribjih ostankov.

Ribe in ribji staleži so omejen in dragocen vir. Zato smo si zadali dolžnost, da se pri izdelavi osredotočimo na trajnostni ribolov in odgovorno uporabo morskih virov.

Naša etična dolžnost presega zgolj pridobivanje neodvisnih trajnostnih oznak. NORSAN ceni možnost za nabiranje morskih plodov, pri tem pa je naša dolžnost, da se obnašamo in ravnamo odgovorno.

Najkakovostnejše ribje olje dobimo z uporabo celih rib. Naš vodilni izdelek Omega-3 Total je pridobljen iz majhnih rib, kot so inčuni, skuše in sardele. Surovine pridobivamo od dobaviteljev, s katerimi imamo dolgoletno in tesno partnerstvo. Ta odnos medsebojnega zaupanja nam omogoča, da smo vključeni od začetka dobavnega procesa.

Ribje olje je mogoče dobiti tudi iz različnih ribjih ostankov, ki niso našli poti v proizvodnjo drugih izdelkov. Glede te metode smo skeptični, saj verjamemo, da je najboljše kakovostno ribje olje iz celih rib.

Olje iz alg kot alternativa ribjemu olju

Olje iz alg je zanimiv nov vir morskih Omega-3 maščobnih kislin (EPA in DHA), ki ima določene prednosti pred ribjim oljem

  • Kar zadeva problem težkih kovin ima olje iz alg prednost, saj se alge gojijo v umetni morski vodi in zato ne vsebujejo nečistoč iz okolja.
  • Alge se gojijo z mešanico ogljikovega dioksida in sončne svetlobe in so zato trajnostni vir Omega-3 v obliki EPA in DHA.
  • Nobeni živali ali ribi ni treba umreti. Olje iz alg je popolnoma vegansko.

Zaradi vseh naštetih prednosti je NORSAN leta 2017 v svojo ponudbo izdelkov Omega-3 Vegan vključil visoko kakovostno olje iz morskih alg.

Enostavno za uporabo in učinkovito

Izdelki NORSAN morajo biti enostavni za uporabo in učinkoviti. Prizadevamo si, da v vsakem od naših izdelkov uporabimo čim manj sestavin. V idealnem primeru bi si želeli uporabiti samo eno sestavino: 100 % ribje olje ali 100 % olje iz alg. Tako na primer naš izdelek Omega-3 Arktis vsebuje 100 % olje iz jeter polenovke, da preprečimo oksidacijo pa smo dodali nekaj vitamina E.

Tudi nekatere druge sestavine smo dodali s prav posebnim namenom – v našem izdelku Omega-3 Total tako najdete:

  • Ekološko oljčno olje: vsebuje polifenole, ki ščitijo Omega-3 pred oksidacijo.
  • Vitamin D: ker je enako pomemben kot Omega-3 maščobne kisline in ker samo s prehrano ne moremo zagotoviti ustreznega vnosa. 800 IE vitamina D3 v dnevnem odmerku lahko blagodejno vpliva na zdravje.
  • Naravno olje limone: za sadno noto smo v vsako stekleničko dodali 1,5 kapljice olja limone.

Zadosten in koristen odmerek

Mnenja in priporočila glede pravega dnevnega odmerka Omega-3 so različna in segajo od okoli 0,3 grama (kar ustreza dvema kapsulama) do 4 ali 5 gramov na dan. Pravi odmerek je dejansko odvisen od več posameznih dejavnikov, kot so prehranjevalne navade, sposobnost telesa za absorpcijo, teža itd. To pomeni, da ni pravilnega ali napačnega odmerka, ker je pravilen ali napačen odmerek vedno odvisen od posameznih dejavnikov. S krvnimi analizami lahko enostavno izmerimo indeks Omega-3 in odkrijemo pomanjkanje teh maščobnih kislin, hkrati pa dobimo podlago za dnevni odmerek.

Analize, opravljene na več kot 10.000 naših strankah, so pokazale, da je za uravnavanje pomanjkanja Omega-3 potrebnih vsaj 2 grama (2.000 mg) maščobnih kislin Omega-3 na dan.

Merjenje in analiza maščobnih kislin omogočata tudi preverjanje učinkovitosti različnih virov Omega-3 in maščobnih kislin.

Zakaj samo olje iz lanenega semena ni dovolj za uravnavanje pomanjkanja Omega-3?

Laneno olje vsebuje več kot 50 % rastlinskih Omega-3 v obliki alfa-linolenske kisline (ALA). Za zdravje so koristne predvsem dolgoverižne morske Omega-3 maščobne kisline EPA in DHA. Ker se le majhna količina ALA v telesu pretvori v EPA in DHA, uporaba lanenega olja ne zadošča za uravnavanje pomanjkanja Omega-3 EPA in DHA, kar potrjujejo tudi analize.

Poštena cena

Cena mora biti pregledna in dostopna potrošniku. Da imajo visoko kakovostne surovine svoje stroške, je razumljivo, vendar si NORSAN prizadeva, da bi svoje cene vedno obdržal na razumni ravni. Naš cilj je čim več uporabnikom omogočiti koristi, ki jih omogoča uživanje zadostnih količin Omega-3. Temu primerna pa mora biti tudi cena.

Takšne so trenutne cene Omega-3 olja na gram za 3 ključne izdelke v ponudbi NORSAN (podatki za maj 2020):

Omega-3 Total € 0,48 – Glavna sestavina: visoko kakovostno ribje olje (pridobljeno iz celih rib).
– Vsebuje tudi organsko ekstra deviško oljčno olje in vitamin D3.
Omega-3 Vegan € 0,68 – Glavna sestavina: Olje gojenih alg.
– Vsebuje tudi organsko ekstra deviško oljčno olje in veganski vitamin D3.
Omega-3 Arktis € 0,30

– Vsebuje 100 % olje polenovke s severne obale Norveške.
– Na voljo z vitaminom D3 ali brez njega.

 

Zakaj NORSAN ne ponuja izdelkov iz krilovega olja?

Krilovo olje je dobro Omega-3 olje z močnim antioksidantom. Ker pa so za učinkoviti odmerek približno 2 grama Omega-3 na dan stroški proizvodnje krilovega olja precej visoki, bi to za potrošnika pomenilo ceno 200 – 300 EUR na mesec.

V večini primerov se krilovo olje priporoča v precej nižjem odmerku, kar sicer znižuje ceno, hkrati pa pod vprašaj postavlja njegovo učinkovitost. Zaradi visoke cene krilovo olje ne ustreza filozofiji NORSAN izdelkov.

hvala za zaupanje

Naša ekipa ceni vaše zaupanje in vam je z veseljem kadar koli na voljo.