OMEGA-3 PRI ATOPIJSKEM DERMATITISU IN LUSKAVICI

 

V članku Maščobne kisline Omega-3 in kožne bolezni [1], ki ga je marca 2017 v 73. številki revije članov BV Neurodermitis napisala dr. Imke Reese, so obravnavane kožne bolezni, kot sta atopični dermatitis in luskavica, ter načini uspešnega zdravljenja teh bolezni z uporabo morskih maščobnih kislin Omega-3 EPA in DHA.

Ali potrebujemo nenasičene dolgoverižne maščobne kisline?

Nenasičene dolgoverižne maščobne kisline so za naše telo življenjskega pomena. Večinoma jih moramo zaužiti s prehrano, saj jih organizem sam proizvaja v premajhnih količinah. Te esencialne maščobne kisline so ključne sestavine možganov, celičnih membran in prispevajo k tvorbi tkivnih hormonov. Med drugim uravnavajo presnovo maščob, vplivajo na vid, kognitivne sposobnosti in podpirajo delovanje imunskega sistema.

Tovrstne maščobe so nenadomestljiv del zdrave prehrane in igrajo pomembno vlogo pri številnih procesih v organizmu, kar poudarja potrebo po zadostnem in kakovostnem vnosu teh hranil.

Med nenasičenimi maščobnimi kislinami ločimo maščobne kisline Omega-3 in Omega-6. Maščobne kisline Omega-6, ki spodbujajo vnetne procese, so v sodobni zahodni prehrani vse bolj razširjene. Najdemo jih v jedilnih oljih, kot so sončnično, koruzno, pšenično in žafranovo olje, ter v živilih živalskega izvora. Po drugi strani pa se protivnetne maščobne kisline Omega-3, kot sta EPA in DHA, v prehrani zaužijejo le v majhnih količinah.

Z uživanjem morskih rib večkrat tedensko je mogoče zagotoviti zadosten vnos teh esencialnih maščobnih kislin. Kljub temu so diete, bogate z ribami, precej redke, kar poudarja pomen ozaveščanja o njihovi ključni vlogi pri zagotavljanju zdravja in zmanjševanju vnetnih procesov.

Omega-3 maščobne kisline so pomembne za uravnavanje procesov v telesu.

Uravnotežen razmerje Omega-6/3 v tkivih je ključno za optimalno delovanje telesnih procesov. V primeru neravnovesja se ocenjuje, da se povečuje tveganje za razvoj alergij in vnetnih bolezni.

Ribje olje vsebuje protivnetne maščobne kisline Omega-3 EPA in DHA, ki se ciljno uporabljajo v nekaterih zdravljenjih. Uporaba teh ribjih olj predstavlja obetavno področje raziskav, zlasti v povezavi z vnetnimi boleznimi.

Telo samo lahko proizvaja EPA in DHA le v zelo majhnih količinah iz rastlinske maščobne kisline Omega-3 ALA, saj je postopek pretvorbe zelo omejen. Poleg tega visoka vsebnost Omega-6 v telesu še dodatno upočasni ta proces pretvorbe.

Nezadosten vnos maščobnih kislin Omega-3 kot dejavnik tveganja za alergijske bolezni

Študije, ki preučujejo preprečevanje alergijskih bolezni, nakazujejo, da slabo razmerje Omega-6/3 povečuje tveganje za atopični dermatitis in alergijske bolezni. Ko ženska med nosečnostjo zaužije veliko Omega-6, ima otrok večje tveganje za razvoj atopičnega dermatitisa. Po drugi strani pa visok vnos Omega-3 med nosečnostjo zmanjšuje tveganje, da bi otrok razvil alergijo.

 

 

Ali imajo maščobne kisline Omega-3 učinek tudi na obstoječi atopijski dermatitis?

Le nekaj kakovostnih raziskav se je osredotočilo na terapevtski učinek maščobnih kislin Omega-3 pri atopijskem dermatitisu. Dve študiji iz 80. let prejšnjega stoletja sta pokazali izrazit pozitiven vpliv na stanje kože in zmanjšanje srbenja pri dnevnem uživanju od 3000 mg do 6000 mg maščobnih kislin Omega-3, v obdobju treh do štirih mesecev. Te količine se na prvi pogled zdijo zelo visoke. Dolga vrsta raziskav, ki so jih izvedli priznani strokovnjaki za Omega-3, je pokazala, da bi odrasla oseba običajno morala zaužiti 2000 mg maščobnih kislin Omega-3 na dan, da bi zagotovila ustrezen vnos teh maščobnih kislin v tkiva.

V najdaljši izmed dveh študij so imeli koristi tako udeleženci iz skupine, ki je prejemala „ribje olje“, kot tudi tisti, ki so namesto tega prejemali olje Omega-6. Avtorji te študije niso podali nobene razlage za ta nenavaden rezultat. Le opozorili so na nizko vsebnost fosfolipidov v večkrat nenasičenih maščobnih kislinah – torej Omega-3 in Omega-6 – pri obeh skupinah na začetku študije. Normalizacija ravni večkrat nenasičenih maščobnih kislin bi morda lahko zakrila učinek ribjega olja.

V pilotski študiji na Dermatološki kliniki Charité so opazovali dnevni vnos 5400 mg DHA v primerjavi z nasičenimi maščobnimi kislinami pri odraslih pacientih z atopijskim dermatitisom v obdobju 20 tednov. Po osmih tednih so zaznali povečanje ravni maščobnih kislin Omega-3 in boljše ravnovesje med maščobnimi kislinami Omega-6 in Omega-3 v primerjavi s kontrolno skupino. To je povzročilo pomembno izboljšanje stanja kože pri udeležencih študije. Terapevtski uspeh se je potrdil še dvanajst tednov po prenehanju dodatnega vnosa Omega-3.

Čeprav je pozitiven učinek maščobnih kislin Omega-3 na atopijski dermatitis zelo obetaven, ga je treba potrditi še z dodatnimi raziskavami.

Terapevtska uporaba pri luskavici je lahko optimizirana zlasti z spremembo prehrane

Terapevtski učinek pri luskavici je v glavnem posledica protivnetnih učinkov maščobnih kislin Omega-3. Večina študij o ciljni uporabi maščobnih kislin Omega-3 pri luskavici izvira iz 80. in 90. let prejšnjega stoletja. Sodobna sinteza, ki povzema vse študije, izvedene do danes, opisuje zmerno terapevtsko korist maščobnih kislin Omega-3 pri luskavici. Sodobne študije predvsem potrjujejo učinek maščobnih kislin Omega-3 z dolgimi verigami, ko so te uporabljene v kombinaciji z nadaljevanjem zdravljenja s farmacevtskimi sredstvi za luskavico.

Ker je ta klinična slika pogosto povezana z zamaščenimi jetri in presnovnim sindromom, lahko sklepamo, da je zdravljenje teh presnovnih motenj z nutriterapijo, povezano s protivnetno terapijo, učinkovitejše kot zgolj uporaba maščobnih kislin Omega-3. Nedavna študija, izvedena v Italiji, je že uspešno preizkusila kombinacijo nizkokalorične prehrane, maščobnih kislin Omega-3 in nadaljevanja zdravljenja Luskavice.

Ta pristop bi bil zagotovo še dodatno optimiziran, če bi prehrana bila ne le nizkokalorična, temveč tudi navdihnjena s sredozemsko prehrano. Če bi za pripravo jedi uporabljali ekstra deviško oljčno olje in prilagodili vnos maščobnih kislin Omega-3 z dolgimi verigami na odmerek, ki omogoča doseganje optimalne ravni Omega-3 v tkivih, bi to lahko prineslo dodatne koristi. Hkrati bi povečana poraba zelenjave in sadja, ob omejenem vnosu maščobnih kislin Omega-6 (saj oljčno olje vsebuje predvsem oleinsko kislino Omega-9, ki je enkrat nenasičena), ter visok antioksidativni potencial oljčnega olja verjetno še okrepili protivnetni učinek maščobnih kislin Omega-3.

 

(1) „Omega-3-Fettsäuren bei Hauterkrankungen“

Zaključek

Vnos maščobnih kislin Omega-3 EPA in DHA z dolgimi verigami, prilagojen stanju tkiv, lahko ima ugoden preventivni in terapevtski učinek pri atopijskem dermatitisu. Za to mora vsak posameznik uživati dovolj EPA in DHA, da doseže optimalno raven Omega-3. Običajno zadostuje dnevni odmerek 2000 mg Omega-3, da bi dosegli ta cilj. Možen je tudi višji naravni odmerek, ki pomaga pri preprečevanju alergijskih bolezni. Če nadaljujemo osnovno terapijo psoriaze in jo povežemo z nizkokalorično protivnetno prehrano, lahko pričakujemo izboljšanje stanja luskavice.

 

Dr. Imke Reese
Diplomirana ekotrofologinja

Dr. Imke Reese dela kot terapevtka in neodvisna svetovalka za prehrano s specializacijo iz alergologije v Münchnu.