ALI OMEGA-3 POMAGAJO PRI MIGRENI?

Približno 10% prebivalstva trpi zaradi migren. Prizadenejo predvsem ženske – približno v razmerju tri proti ena v primerjavi z moškimi. Migrena je težko breme v vsakdanjem življenju prizadetih in tudi WHO jo uvršča med najbolj stresne bolezni.

Poleg tradicionalnih terapevtskih pristopov študije kažejo, da imajo lahko pomembno vlogo tudi alternativne metode in da je pravilno odmerjanje zelo pomembno pri zdravljenju.

migrena

KAJ JE MIGRENA?

Za migreno so značilni ponavljajoči se napadi glavobola, ki jih spremlja zelo močna, pogosto utripajoča bolečina. Trajanje migrene je lahko različno, od nekaj ur do nekaj dni. Običajno migrene spremljajo simptomi, kot sta slabost ali občutljivost na svetlobo.

Tipični simptomi migrene so:

 • enostranska bolečina
 • utripajoča bolečina
 • bolečina, ki se povečuje z gibanjem
 • slabost
 • občutljivost na svetlobo

Obstajata dve glavni vrsti migrene:

 • Najpogostejša oblika je migrena brez avre. Običajno jo občutimo kot močan in utripajoč glavobol, ki pogosto poteka samo na eni strani glave, traja pa lahko od štiri ure do tri dni.
 • Druga, manj pogosta oblika je migrena z avro, za katero trpi približno 15 % prizadetih. Pred nastopom simptomov migrene se začne širok nabor nevroloških simptomov, ki jih imenujemo avra – gre za motnje vida in govora, vrtoglavico in druge simptome, ki pogosto pogosto naznanjajo začetek migrenskega napada in lahko trajajo od 5 do 60 minut.

VZROKI MIGRENE

Vzroki za migrene še niso povsem znani. Obstajajo različne teorije: ene sumijo, da bi lahko med drugim imelo vlogo vnetje možganov. Druga teorija domneva spremembo energetske presnove v mitohondrijih. Mitohondriji so znani tudi kot “elektrarna celice”, saj so odgovorni za proizvodnjo energije v obliki ATP (adenozin trifosfat, molekula, ki celicam dovaja energijo).

Pomembno je, da razlikujemo med sprožilci in vzroki migrene.

Sprožilci migren:

 • stres
 • vremenske spremembe
 • spremembe vzorcev spanja oz. motnje spanja
 • pomanjkanje tekočine v telesu
 • nepravilnosti pri dnevnih aktivnostih

KAKO SE RAZVIJE MIGRENA?

Sprožilci, kot je stres, povzročijo širjenje krvnih žil v možganih. Ta reakcija naj bi v možganih pošiljala vnetne dražljaje v hipotalamus, ki je med drugim pomemben nadzorni center za usklajevanje ravnovesja vode in soli v telesu. Hipotalamus prenaša prejete dražljaje na živce, ki so povezani s krvnimi žilami v možganih. Ta povezovalni sistem med krvnimi žilami in živci se imenuje tudi “trigeminalni sistem”. Aktivirani sistem in hipotalamus drug drugemu pošiljata signale, kar povzroči bolečino, značilno za migreno, in z njo povezane simptome.

migrena

TERAPEVTSKI PRISTOPI PRI MIGRENI

Uradne smernice nemškega združenja za migreno in glavobole vključujejo več možnosti zdravljenja migrene. Na splošno se uporabljajo zdravila, saj bolniki običajno trpijo zaradi zelo hudih simptomov. Vendar obstajajo tudi alternativni načini zdravljenja. Pogosto se uporabljajo kombinirane terapije.

Poleg zdravil, druge terapije vključujejo vedenjsko, sprostitveno in športno terapijo. Nedavne študije kažejo tudi, da lahko različna hranila vplivajo na trajanje, intenzivnost in pogostost migrenskih napadov.

Ključna hranila pri migreni so:

 • vitamin B2 (riboflavin)
 • vitamin D
 • koencim Q10
 • magnezij
 • Omega-3

OMEGA-3 IN MIGRENE

Študije so pokazale tudi pozitiven učinek Omega-3 maščobnih kislin, ki je povezan predvsem z razmerjem med Omega-6 in Omega-3 maščobnimi kislinami v telesu. Omega-6 so poleg Omega-3 prav tako pomembne in esencialne maščobne kisline za človeško telo. Nimajo pa enakega učinka, oziroma se obnašajo ravno nasprotno. Oboje so sposobne tvorjenja lipidnih mediatorjev, snovi, ki med drugim sodelujejo pri uravnavanju občutka bolečine. Lipidni mediatorji, ki jih tvorijo Omega-3, imajo analgetični učinek, mediatorji Omega-6 pa delujejo prav nasprotno – imajo vnetni učinek.

MEHANIZEM

Omega-3 so esencialne maščobne kisline, ki jih je treba zaužiti s prehrano, zato ima vnos Omega-3 neposreden vpliv na količino Omega-3, ki jo najdemo v krvi in tkivih. Maščobni kislini DHA in EPA, ki ju zaužijemo s hrano, potujeta skozi krvni obtok v predel možganov, imenovan trigeminovaskularni sistem, kjer se sproži migrenska bolečina.

Strokovnjaki menijo, da lahko ti maščobni kislini sproščata lipidne mediatorje, ki uravnavajo bolečino.(1) Podobno je druga študija ugotovila, da lahko tudi kombinacija Omega-3 s kurkuminom, ki ga najdemo v kurkumi, igra vlogo pri “lajšanju simptomov migrene”. Še več – ta študija je pokazala, da je uživanje kombinacije Omega-3 in kurkumina še povečala pozitivne učinke posameznih hranil (2).

Sinergijo kurkume in Omega-3 najdete v našem receptu za zlato mleko.

 

Viri:

1. Ramsden CE, Zamora D, Faurot KR, et al.: Dietary alteration of n-3 and n-6 fatty acids for headache reduction in adults with migraine: randomized controlled trial. BMJ. 2021 Jun 30;374:n1448. doi: 10.1136/bmj.n1448.
2. Abdolahi M, Jafarieh A, Sarraf P, et al.:The Neuromodulatory Effects of ω-3 Fatty Acids and Nano-Curcumin on the COX-2/ iNOS Network in Migraines: A Clinical Trial Study from Gene Expression to Clinical Symptoms. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets. 2019;19(6):874-884. doi: 10.2174/1871530319666190212170140