Vloga Omega-3 pri zaščiti pred soncem

Večina se nas še kako zaveda pomena in učinka sonca. Sončni žarki so nepogrešljivi za številne funkcije v človeškem telesu, ob veliki izpostavljenosti najmočnejšim sončnim žarkom pa so lahko celo škodljivi.

Sončne opekline – še posebno na poletnih počitnicah – so zelo neprijetne in lahko trajajo tudi več dni, v najslabšem primeru pa se lahko od prekomerne izpostavljenosti soncu pojavi tudi kožni rak. Z več kot 200.000 novimi primeri na leto je kožni rak ena od najpogostejših vrst rakavih obolenj, ta trend pa še narašča. Dobra novica je, da je kožnega raka v mnogih primerih mogoče pozdraviti, s pravo zaščito pa ga lahko tudi preprečimo.

1. ZAKAJ JE SONCE TAKO POMEMBNO?

Sončna svetloba, ki jo oddaja sonce, je elektromagnetno UV sevanje. Pomembna funkcija tega sončnega sevanja je proizvodnja vitamina D. Kar 90 % vitamina D, ki ga potrebuje naše telo, ustvarijo naše celice prav s pomočjo sonca. Preostalih 10 % dobimo iz hrane, pomemben viri vitamina D iz hrane pa so morske ribe z visoko vsebnostjo maščob.

Da bi zadostili svojim potrebam po vitaminu D je priporočljivo, da na soncu vsak dan preživite 10 do 30 minut, pri čemer morajo biti sončnim žarkom izpostavljeni vsaj roke, obraz in vrat. Seveda pa je absorpcija vitamina D iz sonca možna le brez zaščite pred soncem, zato je potrebno najti ravnovesje med zaščito pred soncem in zadostno oskrbo z vitaminom D.

Če ste v dvomih, je priporočljivo izmeriti zalogo vitamina D in po potrebi uporabiti dodatke, ki vsebujejo ta pomembni vitamin. To je še posebno pomembno v zimskih mesecih, ko zadostna absorpcija skozi kožo ni mogoča. Študije so pokazale, da je pojavnost duševnih bolezni med prebivalstvom na višjih zemljepisnih širinah večjo pojavnost duševnih bolezni, kar povezujejo z manjšo izpostavljenostjo soncu (1).

Jasno je torej, da sončno svetlobo potrebujemo, da ostanemo zdravi. Hkrati pa lahko izpostavljenost soncu predstavlja resno tveganje za zdravje naše kože, saj lahko preveč UV-sevanja kožo dolgoročno poškoduje.

2. NEVARNOSTI PREVELIKE IZPOSTAVLJENOSTI SONCU

Izpostavljanje soncu lahko postane nevarno, če se mu izpostavljamo prepogosto in predolgo. Zanimivo je, da med poletnimi počitnicami na plaži absorbiramo le manjši del vitamina D, saj se tam običajno namažemo s kremo za sončenje. Večji del sončnega sevanja absorbiramo v preostalem delu leta, zaradi česar je zaščita kože odvisna izključno od lastnega obrambnega sistema telesa. Prav zato je pomembno, da ob gibanju na prostem kožo pred soncem (predvsem mehansko) zaščitimo tudi izven poletnih počitnic.

Kožo pa lahko v omejenem obsegu dodatno zaščitimo tudi od znotraj, saj različna hranila delujejo kot UV absorberji (2).

3. KAKO SE PRAVILNO ZAŠČITIMO PRED SONCEM?

6 preprostih nasvetov:

 • Uporabimo kremo za sončenje z dovolj visokim zaščitnim faktorjem, ki jo v pravem časovnem intervalu in zadostni meri nanesemo na izpostavljene dele kože, preden se odpravimo na sonce
 • V poletnih mesecih se izogibamo opoldanskemu soncu
 • Glavo in obraz zaščitimo s kapo / klobukom
 • Oči zaščitimo s sončnimi očali
 • Pijemo dovolj vode
 • S prehrano, bogato s hranili, zagotovimo dodatno zaščito od znotraj

4. VLOGA PRAVILNE PREHRANE

Kot kažejo različne študije, lahko svoje telo pred sončnim sevanjem podpremo tudi od znotraj. Zaščitni učinek naj bi imela naslednja hranila:

 • Antioksidanti: med drugim jih najdemo v sadju, zelenjavi in stročnicah
 • Večkrat nenasičene Omega-9 maščobne kisline: najdemo jih v avokadu in oljčnem olju
 • Karotenoidi (sekundarne rastlinske snovi): najdemo jih predvsem v oranžnem in zelenem sadju in zelenjavi
 • Omega-3 maščobne kisline: najdemo jih v ribah in morskih algah (3)

5. OMEGA-3 MAŠČOBNE KISLINE ZA DODATNO ZAŠČITO

Omega-3 maščobne kisline sodijo v skupino esencialnih maščobnih kislin, ki jih moramo dobiti s hrano, saj jih telo ne more proizvesti samo. Poleg številnih dokazanih učinkov na zdravje srca in možganov študije kažejo, da bi lahko Omega-3 maščobne kisline pozitivno vplivale tudi na zdravje naše kože.

Menijo, da je ta zaščitni učinek posledica dejstva, da Omega-3 maščobne kisline podaljšajo naravni samozaščitni čas kože. Natančen mehanizem za tem še ni znan, ena od možnih razlag pa bi lahko bila sprememba pretočnosti membrane naših kožnih celic (4).

Poleg tega lahko Omega-3 maščobne kisline dolgoročno vplivajo tudi na upočasnjeno staranje kože, ki je prav tako v veliki meri posledica UV sevanja.
Hranila, kot so maščobne kisline Omega-3, so lahko dobrodošel dolgoročni dodatek za zaščito kože od znotraj, ki pa seveda ne morejo preprečiti sončnih opeklin in nadomestiti uporabe mehanske zaščite pred soncem (očala, kapa, pravilna uporaba sončne kreme).

Na kratko:

 • Sončna svetloba je nujna za preživetje za ljudi.
 • Esencialni vitamin D med drugim nastaja z UV-sevanjem.
 • Predolga in prepogosta izpostavljenost izpostavljenost soncu lahko poškoduje kožo in povzroči staranje kože.
 • Pred izpostavljenostjo soncu se je treba zaščititi predvsem z zunanjimi ukrepi – izogibanje poletnemu opoldanskemu soncu, uporaba pokrival in zaščita s kremo za sončenje.
 • Študije kažejo, da lahko hranila, kot so omega-3 maščobne kisline, zaščitijo telo od znotraj.

 

Viri:

(1): Patricia Henríquez-Sánchez, Jorge Doreste-Alonso, Miguel Angel Martínez-González et al. Geographical and climatic factors and depression risk in the sun project, European Journal of Public Health, Volume 24, Issue 4, August 2014, Pages 626–631

(2): Sies H, Stahl W. Nutritional protection against skin damage from sunlight.Annu Rev Nutr. 2004;24:173-200. doi: 10.1146/annurev.nutr.24.012003.132320.

(3): Niva Shapira, Nutritional approach to sun protection: a suggested complement to external strategies, Nutrition Reviews, Volume 68, Issue 2, 1 February 2010, Pages 75–86

(4): Pilkington SM, Watson RE, Nicolaou A, et al. Omega-3 polyunsaturated fatty acids: photoprotective macronutrients. Exp Dermatol. 2011 Jul;20(7):537-43.