vpliv omega-3 maščobnih kislin na naše zdravje

 

kaj so omega-3 maščobne kisline?

Omega-3 maščobne kisline so del večkrat nenasičenih maščobnih kislin. Za razliko od nasičenih maščobnih kislin jih telo ne more proizvesti samo. Zato jih mora zagotoviti s prehrano. Ker so Omega-3 maščobne kisline življenjsko pomembne za naše telo, jih imenujemo esencialne maščobne kisline. 

Poznamo več tipov Omega-3 maščobnih kislin, ki se razlikujejo predvsem po svoji kemijski strukturi in naravnem izvoru.

Najpomembnejše Omega-3 maščobne kisline so:

 • eikozapentaenojska kislina (EPA)
 • dokozaheksaenojska kislina (DHA)
 • alfa-linolenska kislina (ALA),

Omega-3 maščobne kisline iz rastlinskih virov

Plant-based omega-3 fatty acids ala

Glavni vir rastlinskih Omega-3 maščobnih kislin ALA (alfa-linolenska kislilna) so laneno seme in oreški. Rastlinsko olje iz lanenega semena je še posebno bogato z ALA.

Omega-3 maščobne kisline iz morskih virov

Marin omega-3 fatty acids epa dha

Morske Omega-3 maščobne kisline EPA (eikosapentaenojska kislina) and DHA (dokozaheksaenojska kislina) najdemo predvsem morskih sadežih, kot so mastne ribe iz hladnih morij, planktonski rakci kril in alge.

Razlika med morskimi in rastlinskimi Omega-3 maščobnimi kislinami

NISO VSE omega-3 ENAKE!

Številne študije potrjujejo, da morske Omega-3 maščobne kisline EPA in DHA pozitivno vplivajo na naše zdravje. In čeprav so pozitivni učinki lanenega olja na naše zdravje dobro znani, je vpliv rastlinskih Omega-3 maščobnih kislin ALA precej manjši.

Naše telo lahko rastlinske ALA maščobne kisline pretvori v morske maščobne kisline EPA in DHA, vendar se stopnja pretvorbe med posamezniki zelo razlikuje in je odvisna od različnih dejavnikov, kot so starost, spol, teža in metabolizem. Povprečna stopnja pretvorbe je le 5 – 10 %.

Maščobne kisline iz lanenega olja in drugih rastlinskih virov so dobro dopolnilo morskim maščobnim kislinam iz rib in alg, vendar jih žal ne morejo v celoti nadomestiti!  

Vpliv Omega-3 maščobnih kislin EPA in DHA na naše zdravje

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) potrjuje ugodne zdravstvene koristi morskih maščobnih kislin Omega-3 EPA in DHA:

delovanje srca

Srce je osrednji organ človeškega telesa, ključna dejavnika za zdravje srca pa sta pretok krvi in celična ​​presnova. Ustrezen vnos Omega-3 maščobnih kislin dokazano pozitivno vpliva na te dejavnike.

EPA in DHA prispevata k normalnemu delovanju srca. Po podatkih EFSA se blagodejni učinki čutijo ob dnevnem vnosu najmanj 250 mg EPA in DHA.

OČI IN VID

Celice človeškega očesa vsebujejo posebno visok delež Omega-3 maščobnih kislin. Številne študije so pokazale, da uživanje Omega-3 maščobnih kislin pozitivno vpliva na vid.

DHA pomaga vzdrževati normalen vid. Po podatkih EFSA se blagodejni učinki čutijo ob dnevnem vnosu najmanj 250 mg DHA.

možgani in kognitivne funkcije

Možgani so večinoma sestavljeni iz nenasičenih maščobnih kislin. Nedavne študije kažejo pozitivno povezavo med vnosom Omega-3 maščobnih kislin in izboljšanim delovanjem možganov.

DHA pomaga vzdrževati normalno delovanje možganov. Po podatkih EFSA se blagodejni učinki čutijo ob dnevnem vnosu najmanj 250 mg DHA.

nosečnost

DHA maščobne kisline, ki jih uživa nosečnica / mama, prispevajo k normalnemu razvoju oči in možganov ploda in dojenega dojenčka. Po podatkih EFSA se blagodejni učinki čutijo ob dnevnem vnosu najmanj 200 mg DHA, ki ga mama uživa poleg dnevnega odmerka Omega-3 maščobnih kislin, priporočenih za odrasle (tj. vsaj 250 mg DHA in EPA).

dojenčki

Dodajanje DHA v nadaljevalno nadomestno mleko v obliki formule prispeva k normalnemu razvoju vida pri dojenčkih do 12. meseca starosti. Po podatkih EFSA se blagodejni učinki čutijo ob dnevnem vnosu najmanj najmanj 100 mg DHA.

RAZMERJE omega-6 / omega-3

Naše telo potrebuje Omega-3 in Omega-6 maščobne kisline. Čeprav imajo oboje podobno kemijsko strukturo, sodelujejo pri nasprotnih mehanizmih v telesu. Medtem ko Omega-3 zmanjšujejo vnetne procese, Omega-6 spodbujajo razvoj vnetja. Naše telo zato potrebuje ustrezno ravnovesje med Omega-3 in Omega-6 maščobnimi kislinami

Neravnovesje med Omega-3 in Omega-6 lahko povzroči tiho vnetje v telesu, kar lahko vodi v razvoj določenih bolezni. Razmerje Omega-6 / Omega-3 je tihi vnetni dejavnik v telesu, za vnetno nevtralnega pa velja razmerje manjše od 3:1.

 Pomanjkanje Omega-3

Zaradi sodobnih prehranskih navad razmerje Omega-3 in Omega-6 maščobnih kislin
v našem telesu ni uravnoteženo.

Naša prehrana je vse od kamene dobe naprej zagotavljala ravnovesje med obema skupinama maščobnih kislin. Spremembe prehranjevalnih navad od šestdesetih let prejšnjega stoletja (uživanje predelane hrane in industrijsko pripravljenih jedi, množična uporaba rejnih živali, povečana uporaba poceni rastlinskih olj itd.) pa so negativno vplivale na razmerje Omega-6 / Omega-3. 

Danes je to razmerje v povprečni populaciji že okoli 15:1. To pomeni, da zaužijemo 15-krat več Omega-6 kot Omega-3! Pri mlajših od 25 let pa je povprečno razmerje celo 25:1, kar ne preseneča, saj so ribe le redko na jedilniku, uživanje hitre hrane, pripravljenih jedi ter sladkih in slanih prigrizkov pa v porastu.

omega 6 & 3 dependancy

Kakšne so posledice pretiranega uživanja Omega-6 maščobnih kislin?

Tudi Omega-6 so del esencialnih maščobnih kislin in jih moramo v telo vnesti s prehrano. Žal pa večina s svojim načinom prehranjevanja danes zaužije veliko več Omega-6 kot Omega-3 maščobnih kislin.

Zaradi vnetnega učinka Omega-6 lahko to neravnovesje maščobnih kislin škodljivo vpliva na zdravje. Strokovnjaki verjamejo, da lahko številne civilizacijske bolezni, kot so srčni infarkt in možganska kap, pa tudi astmo, revmo in atopijski dermatitis pripišemo prav tihim vnetjem, ki jih povzroča presežek maščobnih kislin Omega-6.

Hrana, bogata z Omega-6

Živila, ki so še posebej bogata z Omega-6 maščobnimi kislinami, so meso množične reje, hitra hrana in že pripravljeni obroki. Predelani mlečni izdelki (na primer sir in maslo) in piščančja jajca so prav tako bogati z Omega-6 maščobnimi kislinami.

Visoka vsebnost Omega-6 v živilih živalskega izvora je predvsem posledica povečane uporabe koncentrirane in poceni krme v množičnem kmetovanju. Sojino olje, ki ga pridobivamo iz sojine moke, vsebuje več kot 50 % Omega-6, zato z vsakodnevno prehrano zaužijemo velik odmerek Omega-6. Na naših krožnikih končajo tudi Omega-6 maščobne kisline iz živalske krme, ki je značilna za sodobno živinorejo.

Veliko Omega-6 je tudi v sončničnem in sojinem olju ter margarini, ki se uporabljajo v številnih industrijsko pridelanih živilih, pa tudi pri kuhanju v številnih domovih.

Hrana, bogata z Omega-3

Najboljši viri Omega-3 so mastne ribe, kot so slaniki, skuše, losos, sardele in inčuni ter morske alge. Ribe so bogate z Omega-3, podobno kot pri nas pa na vsebnost teh maščobnih kislin pomembno vpliva njihova prehrana.

Divje ribe se prehranjujejo predvsem z algami, kozicami in majhnimi raki, zato vsebujejo veliko Omega-3. Gojene ribe hranijo predvsem z industrijsko krmo, ki je pogosto pripravljena na osnovi soje in posledično vsebujejo veliko manj Omega-3.

Laneno olje, olje iz chia semen in orehovo olje vsebujejo še posebej visok delež Omega-3 maščobnih kislin. Vendar je to rastlinska maščobna kislina ALA, ki jo telo težko pretvori v EPA in DHA.

Mesni izdelki

Mlečni izdelki

Sončnično olje

Ribe

Alge

Laneno olje

Dnevne potrebe po Omega-3

Kakšen je pravi dnevni odmerek?

Da bi nadomestili pomanjkanje Omega-3 in ponovno uravnotežili razmerje Omega-6 / Omega-3, je priporočljivo zaužiti 2.000 mg Omega-3 maščobnih kislin na dan. To so potrdile številne znanstvene študije, pa tudi rezultati več kot 10.000 posameznih analiz, izvedenih v sodelovanju z največjim evropskim laboratorijem za merjenje maščobnih kislin Omegametrix®.

Dnevne potrebe po Omega-3 lahko dosežemo z ustrezno prehrano in z naravnimi prehranskimi dopolnili. Da bi s hrano zaužili 2.000 mg Omega-3 na dan, bi morali pojesti od 100 do 3.000 gramov mastnih rib na dan (odvisno od vrste rib). Takšna količina rib v dnevnem obroku je za večino ljudi nemogoča, hkrati pa tudi ni priporočljiva zaradi vse večjega onesnaženja morja in oceanov.

Redno uživanje kakovostnih prehranskih dopolnil Omega-3 na osnovi ribjega olja ali olja morskih alg, pridobljenih iz skrbno očiščenih surovin in brez škodljivih snovi, je zato odlična alternativa. Z uporabo NORSAN Omega-3 olja tako že ena žlica na dan zadošča za vnos 2.000 mg Omega-3.

Za večjo učinkovitost pa je priporočljivo v dnevni prehrani zmanjšati uporabo živil, bogatih z Omega-6.

Izdelki NORSAN

Bogati z EPA & DHA

 • Omega-3 Total olje

  27,90  z DDV
  Koristno za srce, oči in možgane
  • Naravno ribje olje iz divje ulovljenih rib iz trajnostnega ribolova
  • 2.000 mg Omega-3 v dnevnem odmerku (1 jedilna žlica)
  • Visoka vsebnost EPA
  • 100 % naravno - brez koncentratov
  • Hladno stiskano organsko oljčno olje kot antioksidant
  • Vitamin D3 (800 IU)
  • Prijeten okus limone
  • Prečiščeno olje brez škodljivih snovi, PCB-jev in težkih kovin
  VEČ O IZDELKU
 • norsan omega-3 vegan bottle and box

  Omega-3 Vegan olje

  31,90  z DDV
  100 % vegansko in brez rib!
   • Rastlinsko olje iz alg: bogato z EPA in DHA
   • 2.000 mg Omega-3 v dnevnem odmerku (1 čajna žlička)
   • Pridobivanje alg brez onesnaževanja in okolju prijazno
   • 800 IU vitamina D3 (veganski)
   • Ekstra deviško organsko oljčno olje kot antioksidant
   • Prijeten okus limone (veganski)
  VEČ O IZDELKU