Filozofija zdravja

“Hrana naj bo tvoje zdravilo in tvoje zdravilo naj bo hrana!”
-Hipokrat s Kosa, približno 400 pr. n. št.

Tako kot Hipokrat s Kosa tudi mi delimo prepričanje, da prehrana igra ključno vlogo pri našem zdravju. Glavni temelji naše filozofije zdravja so naslednji:

  • Ohranite svojo prehrano čim bolj naravno.
  • Obstajajo – z izjemo industrijskih transmaščob – le neustrezna razmerja maščob, ne pa dobre ali slabe maščobe
  • Sladkor, bela moka in presežek omega-6 maščobnih kislin so glavni vzrok za številne zdravstvene težave.
  • Dnevno uživanje naravnega ribjega olja ali rastlinskega olja iz alg, bogatega z Omega-3 maščobnimi kislinami, pozitivno vpliva na naše zdravje.

Naš osnovni cilj ni, da bi ljudje uporabljali naša olja, temveč da bi dosegli zadostno raven Omega-3 v telesu.To pomeni, da oseba, ki že ima dovolj visok indeks Omega-3, ne potrebuje dodatnega vnosa teh maščobnih kislin. Posledično v takih primerih ne priporočamo uživanja naših NORSAN olj in kapsul. Kar je dovolj, je dovolj. Pri Omega-3 ni znanih zdravstvenih koristi, če jih uživamo več, kot jih potrebujemo.

Kaj je poslanstvo podjetja NORSAN?

NORSAN ima dvojno poslanstvo:

  1. Izobraževati ljudi o delovanju maščob, še posebej o vlogi Omega-3 maščobnih kislin za zdravje.
  2. Razvijati in ponujati najboljše Omega-3 izdelke.

    Več o naši produktni filozofiji si lahko preberete tukaj.

Oba dela poslanstva sta enako pomembna. Tema Omega-3 maščobnih kislin povzroča veliko zmede. Na srečo osnovno znanje o Omega-3 maščobah ni zahtevno. Z različnimi informativnimi materiali, individualnimi svetovanji in seminarji si prizadevamo izboljšati poznavanje teh maščobnih kislin in njihovega vpliva na zdravje. NORSAN izdelki so zasnovani za uravnavanje pomanjkanja omega-3 v telesu in vzdrževanje ustrezno visokih ravni teh maščobnih kislin.

Splošno gledano ima 9 od 10 ljudi izrazito in merljivo pomanjkanje Omega-3 maščobnih kislin.
Zato so naša olja primeren dodatek k prehrani za večino prebivalstva.

Učinek Omega-3 maščobnih kislin

O dejanskem učinku Omega-3 maščobnih kislin se pogosto razpravlja na različne načine. V strokovnih krogih na primer določene skupine menijo, da redno uživanje Omega-3 nima učinka in zato ni potrebno za zdravje. Po drugi strani pa obstaja vrsta strokovnjakov, ki lahko jasno dokažejo pozitivne učinke Omega-3 na zdravje pri različnih boleznih in zdravstvenih težavah.

Omega-3 maščobne kisline so ključne za naše zdravje in telo, vendar je v primeru pomanjkanja potrebna določena doza, da ima uživanje dejanski učinek. Običajna kapsula Omega-3 dnevno je tako neuporabna kot vsakodnevno izvajanje 1 sklece. Malenkost pomaga, a ne bistveno. Če imate pomanjkanje Omega-3, običajno potrebujete vsaj 2.000 mg Omega-3 maščobnih kislin dnevno, kar pogosto pomeni 10 do 15 običajnih kapsul (vsebnost Omega-3 v kapsulah se namreč močno razlikuje).

Omega-3 pomaga ali ne?

Odgovor je preprost: Omega-3 maščobne kisline ne pomagajo, če jih ne uporabljate pravilno. Primerjajte to s telesno vadbo, za katero večina ljudi meni, da pozitivno vpliva na zdravje. Če pa nekdo vsak dan teče 3 minute ali naredi eno skleco, je malo verjetno, da bodo te dejavnosti bistveno izboljšale zdravje. Podobno je pri Omega-3.

Kot pri vseh živilih je tudi tukaj treba biti pozoren na kakovost. Kakšne surovine so bile uporabljene in kako so bile predelane? V ekstremnih primerih, če zaužijete 10 kapsul, kjer je ribje olje že pokvarjeno, ne morete pričakovati dobrega učinka. Telo se (na srečo) trudi znebiti tega olja, kar povzroči neprijetno spahovanje. Pri kakovostnem Omega-3 olju tega ne boste doživeli. Zaradi tega je NORSAN v prvih letih ponujal olja le v tekoči obliki. Ne zato, ker bi menili, da kapsule niso uporabne in dobre v določenih primerih – temveč zato, ker smo želeli poudariti, da ga ni treba “skriti” v kapsuli. S takšno idejo si pri drugih živilih nikoli ne bi mogli predstavljati.

Na trgu je veliko Omega-3 koncentratov. Prednost koncentratov je, da morate zaužiti manj kapsul. Vendar pa ima to tudi pomanjkljivost, saj to ni več naravni izdelek. NORSAN zagovarja ohranjanje hrane čim bolj naravne. Posledično v naših izdelkih ne boste našli Omega-3 koncentratov, ampak le naravna, visoko dozna olja.

Kakšen naj bo odmerek Omega-3?

Odgovor na to vprašanje je za vsakega posameznika drugačen in temelji na prej omenjeni diagnostični metodi. Odmerek je torej odvisen od individualnega razmerja maščobnih kislin v telesu in mora biti dovolj visok, da nadomesti morebitno pomanjkanje. Glede optimalne vsebnosti Omega-3 v telesu obstaja široko znanstveno soglasje, da bi morala biti nad 8 %.

Zaradi tega pri NORSAN-u zagovarjamo stališče, da je za dosego želenega zdravstvenega učinka potrebna zadostno visoka doza.

V sodelovanju z vodilnim laboratorijem v Evropi za merjenje maščobnih kislin, Omegametrix® GmbH v Münchnu, je NORSAN izvedel že več kot 30.000 posameznih analiz maščobnih kislin. Rezultati so jasni: pri odraslih z obstoječim pomanjkanjem Omega-3 se učinkoviti odmerki začnejo pri 2.000 mg Omega-3 maščobnih kislin (EPA in DHA) na dan.

Kaj pa se zgodi pri zaužitju 1–2 običajnih kapsul Omega-3 z vsebnostjo približno 150 mg vsaka? Odgovor je jasen: nobenega učinka!

To je tudi razlog, zakaj se v študijah pogosto pojavljajo rezultati, kjer uživanje Omega-3 ni pokazalo učinka – izbrani odmerki so bili preprosto prenizki.

 

DIAGNOSTIČNA METODA – MERJENJE USPEHA NAMESTO UPANJA

Kaj je bistvo pri Omega-3 maščobnih kislinah? Po našem mnenju ni ključnega pomena, katere kapsule ali katero olje jemljete, temveč da zagotovite dovolj Omega-3 maščobnih kislin v telesu. Prvi diagnostični korak je zato merjenje maščobnih kislin v telesu. Njihovo razmerje lahko določimo z analizo maščobnih kislin.

Pri nemški populaciji analiza maščobnih kislin pokaže pomanjkanje Omega-3 pri 9 od 10 ljudi. Povprečne izmerjene vrednosti (priporočeni razponi) so naslednje:

  • Razmerje Omega-6/3 med 1:1 in 2,5:1
  • Indeks Omega-3 nad 8 %
  • Vsebnost industrijskih transmaščob pod 0,5 %

Za uravnavanje vrednosti v priporočeno območje je potrebna sprememba prehrane, običajno v kombinaciji z uporabo Omega-3 olja kot dodatka.

Merjenje maščobnih kislin lahko uporabimo tudi za ocenjevanje uspeha prehranske spremembe. Ta korak je za NORSAN pomemben, saj omogoča natančno spremljanje učinkovitosti Omega-3 dodatka s pomočjo laboratorijskih krvnih vrednosti.

Mimogrede, NORSAN je bilo prvo podjetje v Nemčiji, ki je uvedlo to diagnostično metodo.

Struktura maščobnih kislin v telesu je odraz naše prehrane

Naslednje smernice lahko služijo kot priporočila za uravnavanje – glede na individualni rezultat meritev:

  • Previsoka vrednost arahidonske Omega-6 kisline -> Manjše uživanje mesnih izdelkov.
  • Prenizka vrednost Omega-3 maščobnih kislin -> Večje uživanje ribjih izdelkov.
  • Previsoka vsebnost transmaščob -> Manjše uživanje industrijsko predelane hrane, ki vsebuje transmaščobe (“hidrogenirana rastlinska olja”).

Z vidika regulacije zagovarjamo, da je to najbolje z normalno prehrano. Če pa uporabljamo prehransko dopolnilo, moramo paziti, da je to čim bolj naravno.