NAVADA JE ŽELEZNA SRAJCA

Večina ljudi je še vedno mnenja, da za spremembo zdravstvenega stanja, telesne konstitucije ali pa izboljšanje počutja potrebujejo le tisto ”pravo” izbiro. Slepo se osredotočajo na iskanje prave vadbe, prave diete, prave kombinacije živil, pravega odmerka prehranskega dopolnila,… Ob tem pa ne vidijo, da se ravno s tem držijo v začaranem krogu neuspehov.

V resnici pa imajo rešitev pred nosom. Rešitev za uspeh namreč ni preizkušanje kratkoročnih bližnjic. Rešitev za uspeh so dolgoročne spremembe naših navad in vzorcev.

Naša dnevna rutina je tista, ki v veliki meri vpliva na naše psihofizično stanje. Če ne začnemo zavestno spreminjati naših odločitev in izbir skozi dan ne moremo pričakovati, da bo neka ”čudežna” rešitev prinesla uspeh.
A zakaj kljub temu, da rešitev poznamo, ljudje še vedno iščemo bližnjice?

Odgovor je preprost. Bližnjice nam obljubljajo enostavno in hitro rešitev. Spreminjanje zasidranih navad in vzorcev pa je težko.

Ravno zaradi tega nas je sprememb strah. Strah nas ohromi do te mere, da čakamo in čakamo ”tisti ponedeljek”, ki pa žal običajno nikoli ne pride na vrsto. Ko je že čisto blizu pa nam oglas na našem najljubšem mediju spretno predstavi novo revolucionarno čudežno rešitev.

Seveda pa nam določeni dogodki v življenju dajo vedeti, da je vseeno čas za spremembo. Običajno se ob tistih bolj resnih dogodkih zamislimo in odločimo, da spremembe napademo z vso močjo.  

To pa se nam običajno kmalu maščuje. Ker uvodni zagon in motivacijo izkoristimo za vse mogoče spremembe, celoten proces postane nevzdržen. Ker vse skupaj za nas ponovno postane težko, se pomaknemo nazaj v cono udobja. To pa pomeni ponovno čakanje ”tistega ponedeljka” in iskanje novih bližnjic.

 

OD ZAOBLJUB DO NAVAD

Če se odločite za spremembo ste naredili prvi in seveda najbolj pomemben korak. A namesto, da zbezljate in s tem onemogočite možnost za dolgoročni uspeh začnite počasi.

Proti vašemu cilju začnite korakati. Na začetku izberite tiste korake na katere ste že pripravljeni in jih izvajajte konstantno. Ko bodo ti koraki postali vaša navada pa se lotite novih.

Če je bila do sedaj vaša največja aktivnost premik od hladilnika do kavča, visoko intenzivna vadba 5x tedensko mogoče ni ravno prava izbira. Predlagam, da za začetek v svojo dnevno rutino dodate krajši polurni sprehod. Potem pa stopnjo vaše aktivnosti povečujte v skladu z vašimi zmogljivostmi.

Res je, da bo takšen proces zahteval svoj čas a boste v resnici na končni cilj prišli le na takšen način. Bližnjice pa vas bodo vedno pripeljale do zida in ponovnega korakanja nazaj v dolino neuspeha.
Preden pa se lotite sprememb vam izdam dva koraka, ki sta predpogoj, da boste pri vašem korakanju uspešni.

KORAK #1 – DOLOČITE SVOJE ZAKAJ

Vzemite si nekaj minut vašega časa in jasno določite zakaj bi radi dosegli vaš cilj. Pri iskanju razloga se ne osredotočite le na enega, ki je običajno tisti površinski. Predlagam, da se zares poglobite vase in vaše želje in poiščete vaših 5 razlogov.

Vaši ZAKAJ so tisti, ki vas bodo na poti do cilja gnali tudi takrat, ko bodo prišli slabi dnevi. Ravno zato je pomembno, da prepoznate bolj globlje razloge. Običajno so namreč tisti površinski razlogi premalo, da bi človek vztrajal takrat, ko postane težko.

Ko določite svoje ZAKAJ jih napišite na list papirja in jih postavite na vidno mesto. Naj vam vsak dan pokažejo zakaj se borite.
Naslednji korak pa je, da vašim ciljem dodate časovno komponento. Poizkusite določiti do kdaj bi zadane cilje radi dosegli. Če so cilji veliki in vam bodo vzeli več časa jih lahko razdelite na manjše cilje.

V tem delu ste dokazali, da so vaši cilji pomembni. Zato je čas, da te cilje postavite visoko na prioritetno lestvico. Tako boste svojim ciljem namenili dovolj energije in časa. To pa pomeni, da ne boste skakali med cilji, ki si nasprotujejo.

  KORAK #2 – NE ZANAŠAJTE SE NA MOTIVACIJO

  Če se pri uvajanju sprememb v vašo rutino zanašate zgolj na motivacijo žal ne boste uspeli. Potrebno se je zavedat, da je motivacija dinamična stvar. V določenem trenutku je ta prisotna, spet kasneje jo ni. In če proti ciljem korakate s tako dinamiko seveda ne morete pričakovati uspeha. Običajno to pomeni, da naredite nekaj korakov naprej malo kasneje pa nekaj korakov nazaj. In tako ponovno pridete do tistega brezupnega vrtenja v krogu.
  Čas je, da se nehate zanašati le na motivacijo in v svojo rutino dodate tudi disciplino. Vi sami ste namreč odgovorni za svoje uspehe in le vi ste tisti, ki se lahko resnično brcne in nekaj naredi zase.

  Seveda tudi disciplina ni nekaj samoumevnega in bo potrebno nekaj treninga. Tudi tukaj je smiselno začeti počasi. Saj veste, korak po korak.

  Pot do sprememb vsekakor ne bo enostavna. A če boste vztrajali, boste na cilju spoznali, da je bil ves trud poplačan. Nove navade bodo prinesle novo in boljšo različico vas.

  Zato ne čakajte ponedeljka in vaše cilje napadite že danes.

  Miha Primožič, osebni trener, Fit Mišek

  Oglejte si še video nasvet Mihe Primožiča