ŠTUDIJA URAVNAVANJA OMEGA-3

POVEČANJE INDEKSA OMEGA-3 Z NORSAN OMEGA-3 TOTAL

61% povečanje indeksa Omega-3  v eritrocitih z dodajanjem
ribjega olja NORSAN Omega-3 Total

Ozadje:

Maščobne kisline Omega-3 EPA in DHA imajo protivnetne lastnosti in so pomembne za razvoj in delovanje osrednjih organov, kot so možgani in oči. Poleg tega ima visok indeks Omega-3 pozitiven vpliv na zdravje srca in ožilja. Znanstvena publikacija Albert et al. ugotavlja, da lahko visok indeks Omega-3 (nad 8 %) zmanjša tveganje za nenadno srčno kapjo kar do 90 % v primerjavi z nizkim indeksom Omega-3 (pod 4 %).

Nekatere znanstvene študije so spodbijale zdravstvene koristi Omega-3 maščobnih kislin, kar ni presenetljivo, saj so za absorpcijo maščobnih kislin Omega-3 v telesu in s tem njihov učinek, ključni različni dejavniki. Pri tem sta pomembna tako zadosten odmerek in kakovost olja, nezanemarljivo vlogo pa ima tudi način uživanja – ob obroku ali na “prazen želodec”.

Bolj kot za uživanje kakršnih koli prehranskih dodatkov bi si moral uporabnik prizadevati za zadosten vnos maščobnih kislin Omega-3 v telesu. Izdelki NORSAN sledijo temu metodičnemu pristopu in lahko dokažejo, da dejansko vplivajo na indeks Omega-3.

Metodologija:

Študija je potekala med letoma 2018 in 2020, vključeno pa je bilo 33 uporabnikov obeh spolov, starejših od 18 let, ki jih je k sodelovanju povabil osebni zdravnik.

Predpogoj za sodelovanje je bila predhodna analiza maščobnih kislin, ki jo je opravil laboratorij Omegametrix GmbH v Martiensriedu (Nemčija). Uporabnike, ki so v 3 mesecih pred raziskavo uživali Omega-3, so izključili.

Opazovanja je potekalo 4 mesece, v tem času pa so sodelujoči vsak dan zaužili 8 ml NORSAN Omega-3 Total, kar ustreza odmerku 2.000 mg Omega-3.

Po 4 mesecih so izvedli novo analizo maščobnih kislin in indeksa HS-Omega-3®. Na podlagi primerjave podatkov pred in po raziskavi so rezultate statistično ovrednotili.

Rezultati:

HS-Omega-3 Indeks® se je z izhodiščne vrednosti 5,2 % v povprečju povečal za 61 % na vrednost 8.4 %.

Pri 20 od 33 sodelujočih je bil po koncu raziskave HS-Omega-3-Indeks® v optimalnem polju ≥8 %, le pri 6 sodelujočih ni bilo izboljšanja ali pa je bilo to le minimalno. Razlog za to bi lahko bilo uživanje na prazen želodec ali nekonsistentno uživanje Omega-3 v času raziskave.

1. Clemens von Schacky. Omega-3 fatty acids in cardiovascular disease; Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids 92 (2015); 41–47.
2. William S. Harris. Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease: A case for omega-3 index as a new risk factor; Pharmacological Research 55 (2007); 217–223.
3. Albert CM, Campos H, Stampfer MJ, Ridker PM, Manson JE, Willett WC, et al. Blood levels of long-chain n−3 fatty acids and the risk of sudden death. N Engl J Med (2002); 346: 1113–8