ŽENSKE TEŽAVE – IN KAKO SI

POMAGATI PRI NJIH

V svetu ženskega zdravja pogosto slišimo rek: “Menstruacija je nekaj, česar ne maramo, a nas je vseeno strah, da je ne bi bilo.” Menstruacije za veliko žensk niso prijetne, a brez menstruacije oziroma ovulacije ne morejo zanositi.

Le poglejmo žensko, ki jo je vsak mesec strah, kdaj bo iznenada prišla menstrualna bolečina in bo morala hitro domov, pa naj bo to iz službe ali obiska trgovine. In poglejmo žensko, ki nima rednih menstruacij in si iz vsega srca želi družino. Zdravje menstrualnega cikla je, hočemo ali nočemo, nujen del ženskega zdravja.

Kaj se dogaja v naših telesih, ko ženska v času menstruacije ne more od doma brez protibolečinskih tablet? Zakaj je prehrana žensk v času pred zanositvijo in med nosečnostjo tako pomembna? In kaj ima izguba kilogramov z menstrualnim ciklom?

Ljudje se v dandanes zelo radi poslužujemo raznih diet, a se hkrati ne vprašamo, kako bodo dolgoročno vplivale na naša telesa.

Po en strani imamo žensko s sindromom policističnih jajčnikov (PCOS, sistemska hormonska motnja), ki ji zdravnik svetuje, naj izgubi nekaj kilogramov, saj ji bo to pomagalo uravnati hormone in ublažiti simptome. Po drugi strani pa imamo žensko, ki se je zapletla v cikel hujšanja in tako izgubila menstruacijo.

Namesto vprašanja: ”Kako naj shujšam?” bi si ženska morala postaviti vprašanje: ”Kako naj uravnam hormone, uredim prebavo in spanec ter se počutim sijajno?”. Pri tem imajo pomemben vpliv na apetit, zdravje črevesja, menstrualni cikel in nosečnost tudi Omega-3 maščobne kisline.

Žensko zdravje in črevesni mikrobiom

Čeprav se tega velikokrat ne zavedamo, igrajo naši črevesni mikroorganizmi (mikrobiom) odločilno vlogo pri našem zdravju, vse od hormonskega do imunskega sistema. Če v telo ne vnesemo vseh potrebnih makro in mikrohranil, bo telo zagnalo varovalne sisteme, s katerimi bo obranilo nujne funkcije telesa, a upočasnilo reproduktivni sistem.

Poglejmo študije, ki obravnavajo izgubo kilogramov pri ljudeh, ki so izgubili občutek za lakoto ali sitost. In študije glede želje po sladkem. To željo ženske med in pred menstruacijo še predobro poznamo.

Medtem, ko prikazujejo nujnost uravnovešenega vnosa hranil, kot so maščobe, ogljikovi hidrati in beljakovine, raziskovalci lepo prikažejo tudi pomen vitaminov, mineralov, aminokislin in Omega-3 maščobnih kislin, ki znižujejo željo po sladkobi in pomagajo uravnavati apetit.

Omega 3 maščobne kisline naj bi znatno pomagale pri črevesnih in oralnih težavah. Ženske smo bolj dovzetne za Kronovo bolezen, ki je vnetna črevesna bolezen in lahko vpliva tudi na menstrualni cikel. Tudi anemija in neredne menstruacije pri vnetnih črevesnih stanjih niso redkost. Obstaja precej študij, v katerih so raziskovalci ugotovili posebno povezavo med uživanjem Omega-3 maščobnih kislin z našim črevesnim mikrobiomom. Namreč naj bi izboljšale nekatere parametre človeškega zdravja.

Čeprav še človeški mikrobiom ni dovolj raziskan, je ogromno opažanj, da na črevesno stanje zelo dobro vplivajo Omega-3. Podobno kot vlaknine, ki jih najdemo v zelenjavi, sadju, žitih in podobno, imajo namreč zmožnost spreminjati sestavo mikrobioma, torej katerih mikroorganizmov bo v črevesju več, katerih manj.

Vemo, da so vlaknine pomemben del naše prehrane, saj se nekatere bakterije v naših črevesjih z njimi prehranjujejo oziroma jih fermentirajo in s tem tvorijo kratkoverižne maščobne kisline, ki so poleg glukoze gorivo za naše telo. A sedaj tudi vemo, da imajo dolgoverižne Omega-3 maščobne kisline zmožnost posrednega vpliva na produkcijo teh kratkoverižnih maščobnih kislin.

Vnetja v telesu

DHA, ki je poleg EPA ena izmed najbolj poznanih Omega-3 maščobnih kislin, je glavna strukturna komponenta človeških možganov, kože, sperme, testisov in očesne retine.

Študije kažejo, da so povišane vrednosti DHA povezane s nižjo incidenco srčno-žilnih  težav. Kar pa je zelo dober podatek za vse ženske s kronično povišanimi vnetji v telesu. Sploh tiste s hormonskimi  neravnovesji, kot je PCOS, kjer vemo, da vnetja ženejo inzulin, holesterol in androgene (t.i. moške spolne hormone) višje, kot bi želeli.

Pozitivni učinki višjih vrednosti Omega-3 maščobnih kislin v krvi in celicah so povezani z boljšimi izidi pri vnetnih zdravstvenih stanjih, ki so še posebej pogosta pri ženskem delu populacije. Izboljšanje opažamo pri inzulinski odpornosti (še posebej pri PCOS), sladkorni bolezni tipa 2, visokem krvnem pritisku, artritisu, mašenju ožilja, depresiji, trombozi, demenci in nekaterih rakih. Hkrati pa nam lahko zelo dobro pomagajo pri menstrualnih krčih, ampak le ob dolgotrajni uporabi z odmerki prilagojenimi  posameznici.

Sinteza teh maščobnih kislin se sicer lahko zgodi iz alfa-linolenske kisline (ALA), ki je tako imenovala rastlinska Omega-3, a postopek zahteva veliko korakov, konverzija pa je le 3 – 8 %, zato je dodajanjeOmega-3 maščobnih kislin preko prehranskih dopolnil več kot dobrodošlo.

Menstrualne bolečine

Okoli 80 % vseh žensk vsaj enkrat v življenju doživi menstrualno bolečino, od tega jih več kot 40 % doživlja krče vsak mesec. Če je menstruacija tako pomemben del ženskega zdravja, zakaj se potem moramo ženske mučiti vsak mesec znova?

Da bi lahko odgovorili na to vprašanje, si moramo ogledati, kaj se v telesu čez cel mesec dogaja in kako to vpliva na določeno težavo menstrualnega cikla. Vemo, da je za prihod menstruacije pomembna ovulacija. Če ne ovuliramo, nimamo menstrualne krvavitve.

Tik pred ovulacijo estrogen naraste in poviša nivoje tkivnih hormonov prostoglandinov, ki vplivajo na dozorevanje folikla, ki vsebuje jajčece, sprostitev jajčeca in povišajo možnost za oploditev. A če tvorba prostoglandinov uide izpod nadzora zaradi prisotnih vnetij v telesu oziroma v maternici in v jajcevodih, lahko to kasneje v ciklu zaznamo kot boleče in/ali močne menstruacije.

Prostoglandini namreč povzročajo krčenje maternice in sodelujejo tudi pri porodu. Zato jih ne želimo v prekomernih količinah niti med nosečnostjo. Tukaj zopet nastopijo Omega-3 maščobne kisline, ki so pravi borci v zniževanju vnetij in nivojev prostoglandinov v telesu. Dolgoverižne Omega-3 maščobne kisline so nujne skozi nosečnost, saj lahko pomanjkanje vodi v komplikacije kot so preeklampsija, gestacijski diabetes in prezgodnje rojstvo otroka.

Preklampsija je multi-sistemsko zdravstveno stanje v nosečnosti, ki se kaže kot visok pritisk in prisotnost beljakovin v urinu po 20. tednu nosečnosti. Velikokrat je povezana z zmanjšanjem števila trombocitov v krvi, poslabšanim delovanjem jeter in ledvic, vodo v pljučih ali motnjami v delovanju možganov ali notranjih organov.

Nosečnost

Za nosečke se priporoča jemanje vsaj 600 mg DHA (minimum 200 mg DHA) dnevno in to je najnujnejše pred 16. tednom nosečnosti [R. Irwinda; Long-chain polyunsaturated fatty acid (LC-PUFA) status in severe preeclampsia and preterm birth: a cross sectional study; Nature; 19. 7. 2021].

Optimalno pa čez celotno nosečnost in čas dojenja. Uživanje zadostnih količin Omega-3 maščobnih kislin je po zanositvi pomembno za podporo rasti in razvoja otročka, sploh za razvoj možganov. Igrajo pa pomembno vlogo tudi pred zanositvijo, saj je to povezano z znižanim rizikom za slab nosečniški izid povezan z vnetji.

DHA naj bi znižala oksidativni stres in globoke placentne bolezni, med katere spadata tudi preeklampsija in prezgodnjo rojstvo. Dolžina nosečnosti je povezana z mamino vsebnostjo Omega-3 v telesu že pred nosečnostjo in med zgodnjo nosečnostjo.

Namesto zaključka

Ljudje smo skozi zgodovino uživali pretežno enako mero Omega-3 (ribe, oreščki, semena, jajca, meso proste reje) in Omega-6 (soja, olja, koruza, oreščki, semena, meso) maščobnih kislin.

Danes uživamo vsaj 20 – 30 krat več Omega-6, med katerimi je najpogosteje uživana linolejska kislina, iz katere se v našem telesu tvori arahidonična kislina. Iz slednje pa se v telesu razvijejo imunski modulatorji, ki so vpleteni v alergijska vnetja in povišanje prostoglandinov.

Tudi Omega-6 maščobne kisline so nujne za naše telo. Razlika je le v tem, ali jih dobimo iz nepredelanih živil ali iz ultra-procesiranih, kot so pica, majoneza in slaščice. Problem je v tem, da Omega-6 in Omega-3 maščobne kisline med sabo tekmujejo. Zato je pomembno uravnovešeno uživanje vseh maščob, če ne celo več Omega-3.

A ker skoraj nihče več ne uživa rib vsak dan, je suplementacija s kvalitetnim prehranskim dopolnilom, ki vsebuje glavni dve Omega-3 maščobni kislini EPA in DHA, več kot priporočljiva. Sploh za ženske z menstrualnimi težavami ali željo po zanositvi,  nosečnice ter ženske z alergijami in vnetnimi črevesnimi težavami. Uživanje Omega-3 prehranskih dopolnil se zaradi modernega načina življenja dandanes priporoča že skoraj vsem (če le nimajo težav s prepočasnim strjevanjem krvi).

AVTORICA ČLANKA:

Anja Kikl (Anja Kikl – zdravje žensk) je usposobljena prehranska svetovalka, coachinja in mentorica za ženske, ki si želi pomagati drugim in se ob tem učiti.
 
Je strastna raziskovalka človeškega telesa in optimizacije počutja, najbolj pa jo navdušuje zdravje žensk in njihov menstrualni cikel.
 
Ker verjame, da je človek celostno bitje, njeno delo s strankami temelji na vseh temeljih ženskega zdravja. To so prehrana, spanec, menstrualni cikel, stres in fizično, ter mentalno počutje.